Lisää kasviksia ruokavalioon – 8 vinkkiä

Ravitsemussuosituksien mukaan kasviksia, marjoja ja hedelmiä tulisi nauttia vähintään 500g päivässä. Kasvikset sisältävät runsaasti vitamiineja ja hivennäisaineita sekä kuituja, jotka huolehtivat aineenvaihdunnastamme. Kasvisten syönti tukee lisäksi painonpudotusta- ja hallintaa, koska ne sisältävät vähän energiaa, mutta pitävät meidät kylläisinä.

Moni laihduttaja ajattelee, että voidakseen noudattaa terveellistä ruokavaliota tai aloittaaksen dieetin, on syötävä kasakaupalla parsaa ja kukkakaalia. Eihän se ihan näin mene. Kaupan vihanneshyllyt ovat pullollaan erilaisia vaihtoehtoja ja olen varma, että jokaiselle löytyy sieltä mieluisia. Jo pienenkin määrän lisääminen on hyödyksi terveydellemme. Jos ruokavalio ei ole sisältänyt juuri lainkaan kasviksia aiemmin, kannattaa lähteä liikkeelle pienin askelin. Sovi itsellesi, että lisäät ruokavalioosi kasviksia esimerkiksi 100g joka viikko.

Listasin ylös 8 vinkkiä, kuinka saat lisättyä ruokavalioosi kasviksia helposti. Nää kaikki on myös sellaisia, joita itse hyödynnän. Oisko joku näistä toimiva myös sulle?

1. Lisää leivän päälle AINA kasviksia muiden täytteiden lisäksi: salaattia, tomaattia, kurkkua, paprikaa tai pinaatinlehtiä.

2. Tee smoothieita. Jos et pidä kasvisten mausta, smoothiet vois olla sun juttu. Smoothien sekaan voi heittää mitä vain ja yleensä yksittäinen maku ei tule liian voimakkaasti esiin, kun seassa on esimerkiksi makeutta tuovaa banaania tai cashewtahnaa.

3. Pilko dippivihanneksia. Dippivihannekset on loistava keksintö napostelijoille. Dippivihanneksina toimivat esimerkiksi porkkana, kukkakaali, kurkku ja selleri.

4. Täytä lounaalla ja päivällisellä puolet lautasesta aina kasviksilla. Lisää lautaselle ensin kasvikset, sitten muu ruoka.

5. Hyödynnä pakastevihanneksia. Kasvisten saanti voi joissain tapauksissa tyssätä siihen, että jääkaapissa ei ole tuoreita kasviksia. Multa löytyy aina pakasteesta pakastevihanneksia, joita hyödynnän jos tuoreita ei juuri sillä hetkellä kaapista löydy. Pakastekasvisvalikoimat kaupoissa ovat yleensä todella runsaita. Kasvikset voi paistaa, laittaa uuniin tai keittää ja valmistuvat hetkessä. Laiskoina päivinä otan vihannekset eväsrasiaan sulamaan ja lämmitän seuraavana päivänä mikrossa muun ruoan lisukkeena.

6. Lisää tuoreita- tai pakastevihanneksia laatikkoruokien ja patojen sekaan. Makaronilaatikkoa, lihaperunalaatikkoa, kinkkukiusausta, pyttipannua, kanakastiketta, mitä tahansa voi tuunata kasviksilla.

7. Viherjauheet. Viherjauheet on helppokäyttöisiä ja niiden avulla saa helposti lisättyä ravinteita ruokavalioon. Voit korvata kasvikset viherjauheilla esimerkiksi yhdellä aterialla tai välipalalla. Koen kuitenkin, että ne toimivat parhaiten hyvänä lisänä.

8. Syö lounaat ja illalliset ravintoloissa, joissa on mahdollista valita terveellisiä/runsaasti kasviksia sisältäviä vaihtoehtoja.

Tuleeko tiellä mieleen jotain vinkkejä, joita unohdin tässä mainita?

/Emmi

Vastaa